Кой ще наследи бизнеса? Кога и как?Интервю с Бил Гибсън, президент на IDA
- международна асоциация на вратите, по време на работна среща на АССИСТ, чрез инж. Дорина Добрева/превод на български/


Докато управлявах собствен бизнес за гаражни врати, много често моите дилъри и партньори са ми задавали следните въпроси: Като дойде момента да се пенсионирам, какво да правя с моя бизнес - да го пусна за свободна продажба, или да го продам на наследниците или ... на служителите или на комбинация от наследници и служители... Кой е най-правилния избор?

Във всеки случай, ако вече сте наближили възрастта, в която би следвало да се радвате на добър живот, след успешна кариера на вашия бизнес, то това означава, че имате нужда от план. И колкото по-рано се замислите е започнете работа по този план, толкова по-добре. Навярно имате някой от упревленския екип, от служителите или работниците, който да иска да се развива в бизнеса с врати, автоматика и системи за контрол на достъп. Независимо от случая, IDA може да ви даде конструктивни идеи и да ви помогне да се фокусирате в целите си.

Преди време се срещнах с дългогодишен приятел от бизнеса, който като мен, се занимава с врати цял живот... Замислихме се какво ново има  в нашия бизнес? Спомнихме си, че и двамата сме се виждали на поне тридесет изложения на IDA EXPO - на някои от тези събития като изложители, на други - като посетители и дистрибутори... И си дадохме сметка, че нещата се повтарят и съвсем малко се променят... Все пак - колко дълго и с какъв ентусиазъм можеш да говориш за монтажа на една гаражна врата, за това как се изчисляват най-точно пружините или как се управлява най-разумно склада  с части и компоненти...

И както си говорихме, ни хрумна, че по-важното, което сме правили през годините е да сме лидери - водили сме хората от нулата към дистрибуция, монтаж и поддръжка на гаражни врати - давали сме им знания, умения, посещавали сме съвместно изложения и фабрики. На първо място - за да ги запознаем с нашия бранш и с новостите в него, както и с хората и продуктите, които са водещи в бранша. И в крайна сметка за всички става ясно кои са добрите играчи, добрите бизнесмени и кои са определящи тренда в областта на входните решения - врати, системи за достъп и автоматика!

Докато анализирам често нашия бизнес, си давам сметка колко много от нововъведенията и промените в компанията се дължат на идея на партньори, на управленския състав  или на служители.

Например, на срещи по време на изложенията, успяхме да намерим нов доставчик на инженерингова и производствена софтуерна програма, нов доставчик на уеб-дизайн за страницата ни, както и система за управление на абонаментни договори за поддръжка и сервиз.

Всичко звучи добре и обнадеждаващо, врмеето лети и идва един ден, когато човек се замисля за това как бизнеса ще продължи, когато основателя му реши да се оттегли. Тази година, за пръв път, на изложението IDA EXPO 2014 в Лас Вегас, ще има специални програми и конферентни сбирки на тема „наследяване на бизнеса"...

Ако търсите нещо ново на изложението, именно тези специални семинари, ще донесат нови идеи и решения. Ще можете да намерите решения и отговори на въпроса - кой най-добре ще наследи моя бизнес - и може да се окаже, че решението е на една ръка разстояние от Вас.

Рано или късно, колкото и да е преуспял един бизнес, хората , които са го създали, просто остаряват, и е време да решат как този успешен бизнес да премине във времето - към служители или към наследници, които ще продължат традициите. И как изглежда целия този преход? Как ще се промени бизнеса или какви изменения ще настъпят след смяна на собствеността?

Какви са алтернативите за една успешна компания в бизнеса с врати? Един от вариантите е да продаде бизнеса на външна компания/аутсайдер/ - инвеститор или по-голяма компания от бранша, която търси начин да придобие пазарно присъствие. В подобен случай купувачът е наясно с пазара и е изследвал и проверил вашата компания. Пазарът е добър, вашият бизнес е проспериращ и вие сте изградили добро име.

Едно от първите неща, които ще чуете от новия собственик е,че нещата ще продължат да се случват , както и преди и нищо няма да се променя. Е, от моя скромен житейски опит, това е далеч от истината... Даже, може да се обзаложим, че обезателно ще настъпят промени... Е, поне остава да се надявате, че тези промени са за добро.

Новият собственик винаги има свой собствен почерк и метод на работа. Например, на първо място може да се промени съществуващия софтуер и програми за работа с тези, които новият собственик е свикнал да ползва.  В началото, този ход  може да е драстичен, да се объркат хората и процесите и да си спомните за старата поговорка: „Ако нещо работи е не създава проблеми, по-добре не го сменяй или поправяй"...

Може да настъпят промени в длъжностните характеристики. Възможно е да се появят нови отдели и ако пред и време един човек е съвместявал  2-3 длъжности, то новият собственик може да въведе цял отдел за сервиз, отдел за монтаж, търговски отдел и прочие...

Който и да е новият собственик, той е воден от едно желание - да си защити и  възвърне инвестицията. Всяка промяна, всеки разход, всеки ход са подчинени на една идея - да се запази и умножи печалбата.  Това е задачата на всеки предприемач.  Важно е да се отвоюват все по-добри цени от доставчиците, да се намалят разходите за транспорт. Дори по-доброто управление и поддръжка на автопарка на фирмата, може да доведе до спестяване и оптимизиране на разходите.

Ако новият собственик е от по-младо поколение, със сигурност очаквайте въвеждане на нови технологии. Не казвам, че предишният собственик е бил старомоден, но при по-младо поколение собственици е напълно нормално например да се обзаведе целия състав от търговци до техници и монтажници със смарт-телефони.  Предишният собственик може никога да не е имал причина или средства да инвестира в модерна GPS система за всяко превозно средство на компанията.  Оказва се, че подобна система е много полезна, практична и спестява средства.

Друго, което може да се случи с идването на новия собственик, е въвеждането на нова допълнителна продуктова гама. Това може да е предлагането на  сервизни услуги или нови иновативни продукти, което допълва портфолиото на компанията и я прави по-конкурентна.

С други думи, когато е настъпил момента да продадете своя бизнес и да намерите подходящ приемственик и „наследник", Вие просто трябва да сте подготвени.

В момента комитета по урпавление на  IDA, международна асоциация на вратите,  разработи и пусна в действие нова програма за обучение на млади мениджъри за навлизане в бизнеса с вратите, на база на менторство или пряко ръководство от опитни кадри в бранша. Тази програма е със сертификация и има изключителен замисъл в контекста на приемственост на бизнеса.

Дано се видим в Лас Вегас на IDA EXPOпрез април 2014!

Именно там не е изключено да намерите нов партньор, бъдещ приемник на Вашия бизнес, нови продукти и решения и най-вече - нови свежи идеи за бизнеса и бранша като цяло!

Международната Асоциация на Вратите - International Door Association (IDA) е създадена с основна мисия да организира програми и услуги за дилъри и дистрибутори на гаражни врати и автоматика, с единствената цел да се увеличава успеха и професионализма в бранша. Дистрибуторите на гаражни врати и автоматика монтират и сервизират многообразни продукти и изделия на огромен брой производители, както следва:

 

  • Гаражни врати и автоматика за бита
  • Индустриални врати и автоматика
  • Пожарозащитни врати
  • Автоматизирани портали и бариери
  • Home automation – системи „умен дом”

 

Основана през 1995, Международната Асоциация на Вратите - International Door Association (IDA) организира и провежда:

 

  • Годишно изложение за врати и автоматика (IDAExpo)
  • Издава утвърдено официално издание за бранша – списанието „International Door & Operator Industry”
  • Съдейства за създаване и провеждане на обучения, акредитация и  сертификационни програми с помощта на Института  за обучение и акредитиране на дилъри на гаражни врати
  • Осигурява стипендия за обучение на членове на IDA , осигурена от фондация към Асоциацията
  • Утвърждава, разпространява и контролира спазване на „ЕТИЧЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН БИЗНЕС КОД НА ПОВЕДЕНИЕ”/ПРАВИЛНИК/, валиден еднакво за  коректните дистрибутори на гаражни врати и автоматика, както и за самите потребители.

 

 

Асоциацията е базирана в Уест Милтън, Охайо,САЩ. Има 12 регионални структури с отделни директори.