Нискорискова инвестиция с висока възвръщаемост: прозорецът в дома


Около 40% от енергията, която се използва в страните от ЕС, се употребява в сградите. В същото време около 40 до 45% от топлината в жилищата се губи през прозорците.  Ето защо е важно, наред с добрата изолация на стените и таваните, да се приложат и мерки за намаляване на енергийните загуби посредством прозоречните системи. Високата енергийна ефективност в съчетание с якост, дълготрайност и безкомпромисни естетически показатели е отличителна за съвременните прозоречни системи от висок клас. Комбинацията от всички тези характеристики гарантира бързо възвръщане на първоначалните инвестиции посредством последващите спестявания и косвени ползи. Елиминирането на потенциалните нужди от ремонт или подмяна означава и ниска степен на риск.

Все по-големи прозорци

Прозорците традиционно съставляват голяма част от фасадите на сградите. През последните години, с търсенето на по-висок комфорт в новите домове и с навлизането на т. нар. пасивни соларни стратегии, тенденцията е да се предпочитат все по-големи прозорци, като популярност и в жилищното строителство набират вече и моделите, издигащи се от пода до тавана. Това осигурява повече естествена дневна светлина и прави жилищните пространства по-комфортни и уютни за обитателите.

Подобна тенденция изисква прозоречните системи да отговарят на все по-строги изисквания:

- якост и здравина, за да издържат на натоварванията на мащаба;

- отлични топлоизолационни показатели за висока енергийна ефективност;

- трайност, измервана в десетилетия;

- естетичен вид;

- лесна поддръжка.

Източник: http://rehausystems.com/2016/05/26/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F/